Galerija  12 / 13

Neokrnjena narava in šport

Dobra vila je hiška na deželi, daleč od ponorelega sveta. Obkrožajo jo cvetoči travniki in gozdovi. Šumnik je majhna, idilična vasica, prislonjena ob strmine hriba Ostreža (856m) v srcu Slovenije.

Ljubitelji miru in neokrnjene narave boste tu našli nešteto izizivov za raziskovanje narave, pohodništvo, gorsko kolesarjenje, gobarjenje in nabiranje zdravilnih zelišč. Tu se še brezskrbno pasejo srnice in ostale gozdne živali, zato vabljeni vsi tisti, ki te čudoviite prebivalce gozdov in travnikov radi le opazujete in fotografirate.

Pohodništvo (in gobarstvo)

Z Dobre vile se lahko odpravite na pohod na bližnji Ostrež (856 m), za kar potrebujemo od 30 min - 1 ure. Mogoče vam bo Dobra vila odkrila tudi kakšno skrivno jaso z gobami v bližnjem gozdu.

Tu mimo poteka Badjurejva krožna pot,  v juniju pa se lahko udeležite vsakoletnega pohoda od cerkvice do cerkvice.

Dobra vila je odlično izhodišče za pohod na bližnji Kum (1220 m), ali za pohod po Zasavski planinski poti, Evropski pešpoti E6 ali Levstikovi poti.


Gorsko kolesarstvo

Pot do Dobre vile se z Zasavske ceste vzpenja 2 km, klanec pa se nadaljuje tudi preko sosednje vasi Polšnik, kar je odlično za rekreativne gorske kolesarje. Tisti bolj zahtevni pa se lahko preizkušajo po strmih gozdnih poteh na in z Ostreža.  Tudi sicer je na območju Litije speljanih in označenih 9 kolesarskih poti različnih dolžin in zahtevnostnih stopenj.


Rafting, konjeništvo, smučanje

Če si boste v času sproščanja v Dobri vili zaželeli tudi ostalih športnih aktivnosti vam lahko pomagamo z nasveti o turistični in športni ponudbi iz okolice bližnje Litije ali Zagorja (rafting, konjeništvo, smučanje, polet z balonom ali letalom,  jahanje, smučanje, tenis itd.).

Več o turistični ponudbi bližnje Litije in Zagorja si lahko ogledate na spletni strani
občine Litija in Zagorje.